вторник, 2 юни 2009 г.

Define loveДнес ме помолиха да опиша любовта с думи и се замислих. Много се замислих. Как се описва подобно нещо? Бих могла да използвам четирите въпроса на лорд Байрон или страстта на Дон Жуан. Париж. Казанова. Шекспир. Незами и неговите Лейли и Меджнун. Ван Гог и цветовете му. Безброй мелодии и стихове...
Бих могла.
Ала истинската любов се корени в самотата. В споделената, неизменна самота. В търсещия поглед и в трепването при вида на познато лице на улицата. В най-голямата жертва, на която е способен човек - да пожертва самия себе си. В това да знаеш, че всичко е неизбежно и въпреки това да продължаваш да обичаш. Ей така, на инат. Просто, защото обичаш и няма да престанеш. Никога. Защото любовта е неизбежна. Като смъртта - обещание, което даваме още с раждането си.  
И да - обичаме истински само по веднъж в живота. След това всичко останало е само имитация на любов...

3 коментара:

satyS каза...

А това също съм си го "звезднала" в четеца, но сега се пресрамявам и питам: какви са 4те въпроса на Байрон? Моля те кажи. Сигурно мога да го намеря отнякъде, но след като го чувам от теб, искам да попитам теб, след като са те впечатлили.

mir4eto каза...

"There are only four questions of value in life, Don Octavio. What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same: only love."

Този цитат е от филма "Дон Хуан де Марко" с участието на Джони Деп, но същността му произлиза от Байрон :)

satyS каза...

Ц ц ц, срам... Чудех се аз откъде ми е познато това за 4те въпроса... Мерси, че ми го припомни!! И съжалявам, че с такова прекъсване се включвам пак, вече май все така ще е (не че при теб, а навсякъде).