вторник, 15 март 2011 г.

Eдин живот

В момента чета биографията на Маркес. Да – Габриел Гарсия Маркес. Същият. Напоследък се оказва отново много модерно да четеш книги на големи имена, но пък не чак толкова да видиш какво стои зад историята им. Ето защо аз се захванах с тази биография. До скоро или по-точно до тази книга биографиите не са били в задължителния ми списък от непременно-трябва-да-прочетеш-тези-книги, но въпросната книга е много приятна.
Малко по-дълга е от необходимото, особено за майка, която се опитва да балансира с книга в една ръка и бебе в другата. Сега разбирате защо напоследък се спирам на тънки, съответно леки (в буквалния смисъл) книги. Но реших да я прочета, защото Маркес е един от любимите ми автори и не, защото е модерен и най-вероятно винаги ще бъде такъв, а заради онази магия, която съществува в неговите писания. Официалното наименование е „магически реализъм”, аз пък казвам реален магизъм (ако въобще съществува такава дума). 
Маркес е автор, който може да те изкара със силен шут от реалността и да те вкара в магическия си свят само с едно движение. В света, където всичко е възможно и въпреки това изглежда съвсем обикновено реално. Има изключително тънък хумор, който може би само жител на Южна Америка би разбрал, а за нас, непросветените европейци, остава само да се надяваме да влезем в час.
След прочита на книгата мога да кажа само едно: още повече харесвам Маркес. Не, защото разбрах къде е роден, как е израснал или къде и как е живял, а защото се оказва, че след 17-годишен упорит труд да се напише настоящата книга, авторът все още не може да разбере напълно цялата истина за живота на Габриел Гарсия Маркес, този непознат колумбиец с магическо въображение. И, защото, най-голямата движеща сила в живота му е неговият инат. Чудесно. Искам и аз така.
В крайна сметка, дали препоръчвам тази книга или не, зависи най-вече дали имате сили да я носите, защото е доста тежка (буквално) :)
Приятно четене!

Няма коментари: