понеделник, 19 септември 2011 г.

Нелсън Мандела, "Разговори със себе си"

Нелсън Мандела. Човек, вдъхновяващ сам по себе си. Човек, чиито думи могат да накарат кожата ти да настръхне. Въплътил в себе си безброй качества, достойни за уважение и възхищение.
В момента чета една негова книга – „Разговори със себе си” (Nelson Mandela, Conversations with Myself). За съжаление книгата все още няма българско издание. Факт който надявам се скоро ще се промени.
Предговорът на книгата е написан от президент Барак Обама. Въпреки грандиозното име, не бих могла да кажа, че тази част от изданието представлява някакъв литературен шедьовър. Но може би това е и целта. А и президентът си има и друга работа, все пак :)
Самата книга, обаче, е друго нещо. Четиво, което абсолютно задължително би трябвало да присъства в библиотеката ви. Защо? Защото чрез него можеш да проникнеш в съзнанието на Нелсън Мандела. Да станеш съпричастен на всичките му усещания по време на затворническия му престой, на политическата му кариера и на живота му въобще. Можеш да видиш не само образа, но и човека Нелсън Мандела. Да разбереш чувствата и мислите му, силните и слабите му страни. Защото дори в своята слабост, той отново е един истински вдъхновяващ човек.

"Затворническата килия е идеалното място да се научиш да познаваш себе си, да изследваш често и реалистично процесите на собствените ти разум и чувства. Оценявайки прогреса ни като индивиди, ние се концентрираме повече върху външни фактори като социално положение, влияние и популярност, богатство и ниво на образованието. Те, разбира се, са важни за оценката на нечий успех в материално отношение и е напълно разбираемо, когато много хора се стараят да постигнат всички тях. Но вътрешните фактори биха могли да са много по-решаващи в преценката за развитието ни като човешки същества. Честност, искреност, откровеност, смирение, щедрост, липса на суета, готовността да служиш на другите – качества, които лесно се достигат във всяка душа – са основата на нашия духовен живот. Развитието на качества от този род би било немислимо без сериозна интроспекция, без да познаваш себе си, твоите слабости и грешки. Поне, ако не друго, килията ти дава възможността всекидневно да се вглеждаш в цялото ти съществуване, да преодолееш лошото и да развиеш всичко това, което е добро в теб. Редовна медитация, например около 15 минути на ден преди лягане, би могла да бъде много плодотворна в това отношение. Първоначално може да ти се стори много трудно да посочиш негативните черти в твоя живот, но на десетия опит би могъл да получиш богато възнаграждение. Никога не забравяй, че светецът е грешник, който не спира да се старае."  

Из писмо до Уини Мандела в затвора Кронщадт, 1 февруари 1975г.

4 коментара:

Петя каза...

Мъдро е! Възхищавам се на хора,които и от най-голямата "беда" или "несполука" успяват да научат нещо и да извлекат полза. Да намерят друга гледна точка.

Мира каза...

Така е. Трябва да ги слушаме какво говорят, защото това може да са всичко друго, но не и празни приказки.

Atina каза...

Купувам си я веднага!Много обичам препоръчани книги от креативни и приятни хора.Благодаря за споделеното,Мира!

Мира каза...

И аз благодаря за думите :)
Определено няма да съжаляваш за книгата. Освен всичко друго и самото издание е много хубаво.
Аз си я купих от книжарница в Англия. Доставката е до няколко дни.
Ето линк и приятно четене :)
http://www.bookstore.co.uk/TBP.Direct/PurchaseProduct/OrderProduct/CustomerSelectProduct/FullProductDetail.aspx?d=bookstore&s=C&r=10000046&ui=0&bc=0&productId=15445120&backURL=%2ftbp.direct%2fpurchaseproduct%2forderproduct%2fcustomerselectproduct%2fsearchproducts.aspx%3fd%3dbookstore%26s%3dC%26r%3d10000046%26ui%3d0%26bc%3d0%26formEvent%3dSearch