сряда, 22 февруари 2012 г.

"Българинът Джордж. Одисея в два свята", Йордан Баев и Костадин Грозев

„Моето голямо съжаление е, че той никога не написа историята на своя изключителен живот. Това би било документ с важно значение”. Това са думи на Уилям Аверил Хариман за Георги Андрейчин. Или както всички го наричат – Джордж. Българин с невероятна съдба и живот, изпълнен с обрати. Бил е на върха, но и дъното му е непомалко познато. Убеден социалист и резервиран комунист. Интелектуалец, дипломат, журналист и аристократ по душа. Притежавал е характер, изпълнен с противоположности. На единия край се намира неговата вяра в комунизма като идеология, а на другия – любовта му към Америка и нейните хора. Само там съумява да направи истински приятелства, които да устоят на времето и политическото разделение на света след двете световни войни. Защото, „приятелството, любовта и всички човешки отношения в най-общ план се нуждаят от определени условия sine qua non,  за да могат да се развиват, иначе се превръщат в празни думи”, както самият Андрейчин пише в едно свое писмо до американския посланик Булит. Джордж е приятел на Чарли Чаплин, Чарлс Боулън, Макс Истман, Уилям Булит и още много имена от ранната история на ХХ век. 
Живял в Царска България, Америка, СССР и отново в България след промяната. Преследван и обичан от властите на всяка една от тези държави, той съумява да остане себе си и да преследва принципите си докрай. Дори, когато те го водят по пътя към затвора, заточението, лагерите на Сталин и дори смъртта. Остава убеден идеалист до края на живота си. От онези, които се опитват да подобрят света към по-добро. А дали това е възможно, остава само историята да покаже.
Моите лични убеждения стоят много далеч от идеята за комунизма, ала някак си не е редно да пропусна да споделя името на Джордж Андрейчин, чиято съдба е описана в тази книга. Не, защото е важна част от историята на България, а защото е съществена брънка от историята на Човека.
Животът му е по-вълнуващ и от роман. Роман, чийто край, за съжаление, се оказва трагичен. И той, както всички герои в живота, е осъден на смърт. А дали всички те щяха да бъдат такива в паметта ни, ако бяха се разминали с неизбежното? 

Накрая остана да ви напиша думите на Уилям Чембърлин: „Джордж Андрейчин използва своите девет котешки живота. Ако беше направил своя избор в полза на свободата, докато все още беше в Париж, би могъл да напише една от най-превъзходните и информирани книги за Съветския съюз. Но неговото семейство бе останало в България, а затворническата присъда продължаваше да го чака в Съединените щати. Той избра своята съдба, върна се обратно и загуби”.

„Българинът Джордж. Одисея в два свята”, ИК Труд.

3 коментара:

Liliyana B. Andreeva каза...

Възхитена съм от Вашата публикация!
Не мислите ли, че има два свята, но и двата са излишни?
Аз пропагандирам "трети" свят, но не на кастовата блокова мизерия, а на човечното човешко битие в екологични календарни градове.Търся съмишленици, сподвижници и спонсори като Вас - с будна гражданска съвест!

Новини каза...

Страхотна публикация. Продължавай в същия дух!

Мира Йосифова каза...

Благодаря ви.
Лиляна, така е - и двата свята са излишни, но за съжаление историята ни е показала, че няма друг начин на съществуване. Не знам дали се дължи на някакъв баланс на силите или просто на човешката ни природа.
Но, това в никакъв случай не означава, че не трябва да продължаваме да се опитваме. Знаете, че малкият камък е този, който обръща каруцата :)